Tech

Apple do t’i bindet vendimit të PE-së për ta përdour të njëjtin karikues të gjithë telefonat

Iphone do të kalojë në një lidhës USB-C në përputhje me kërkesat e reja të BE-së për elektronikë të vegjël.

Shefi ekzekutiv i Apple, Greg Joswiak, njoftoi se kompania “nuk ka zgjidhje” përveçse të ndjekë dekretin e BE-së, siç bën të gjitha ligjet lokale në mbarë botën.

Parlamenti Evropian votoi në favor të rregullave të reja në fillim të këtij muaji, të cilat kërkojnë që të gjithë telefonat celularë, tabletët, kamerat dhe pajisjet e tjera të vogla të shitura në BE të pajisen me një portë karikimi USB-C deri në fund të vitit 2024.

Shtytja për këtë standardizim synon të reduktojë mbetjet elektronike dhe të thjeshtojë jetën për konsumatorët.

I pyetur për vendimet e reja në një konferencë teknologjike të Wall Street Journal në Kaliforni, Joswiak tha: “Natyrisht që do të duhet të pajtohemi, nuk kemi zgjidhje.”

Por ai sugjeroi se Apple nuk është plotësisht e kënaqur me vendimin, duke argumentuar se do të rrisë mbetjet elektronike pasi miliona përdorues ekzistues të iPhone, të cilët kanë kabllot “Lightning” si lidhësin e tyre aktual, do të mbeten pa përdorim për kabllon pas ndërrimit.

Ai i tha konferencës se mendon se “qasja do të kishte qenë më e mirë nga pikëpamja mjedisore dhe më e mirë për klientët tanë që të mos kishin një qeveri kaq urdhëruese”.

iPhone është aktualisht i vetmi smartphone i madh që nuk përdor tashmë USB-C. Shumë nga pajisjet e tjera të Apple tashmë mbështesin lidhësin.

Joswiak nuk specifikoi se kur do të prezantohet lidhja me iPhone, duke thënë vetëm “evropianët janë ata që diktojnë kohën për klientët evropianë”.

Kur u pyet nëse Apple do të shtojë portën USB-C vetëm në telefonat e shitur brenda BE-së, ekzekutivi i Apple nuk pranoi të përgjigjet.

Mbretëria e Bashkuar duket se nuk ka gjasa të ndjekë vendimin e BE-së rreth një kablloje të përbashkët karikimi, me qeverinë që deklaroi në qershor se nuk po shqyrton aktualisht zbatimin e një rregulli të ngjashëm.